Rendang Ayam Piru/Belanda/Turkey
Resepi ini memang sedap,bahan-bahan dan cara nak memasak seperti dibawah.
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam belanda anggaran berat 2.8 kg
2 liter pati santan
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
350 gm kerisik
Bahan untuk dimayang:
1 kg bawang besar
100 gm bawang putih
750 gm serai
2 ikat daun kunyit
Bahan-bahan dikisar:
100 gm halia
120 gm lengkuas
80 gm kunyit hidup
90 gm cili kering
Cara:
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati. Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam Belanda empuk dan kuahnya sebati.
Tuesday, June 23, 2009
Resepi Ayam Piru aka Turkey - No 1
Labels:
Angsa,
Ayam Belanda,
ayam mutiara,
ayam piru,
Ayam Piru Kedah,
ayam turkey,
itik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment