Friday, March 18, 2011

Ayam Piru

Sesiapa ingin membeli anak ayam piru, saya menjual pada harga RM 6 seekor untuk umur bawah seminggu.

Cara Memelihara dan menjaga anak ayam piru

Untuk menjaga anak ayam piru, agak mencabar kerana perlukan perhatian yang lebih berbanding dengan ayam biasa. Pada peringkat umur seminggu , merupakan kadar kematian adalah tinggi.

Untuk jagaan yang bersistematik, saya cadangkan agar reban yang tertutup adalah lebih baik. Tetapi pastikan reban ini mendapat pengaliran udara yang segar. Ini disebabkan masalah nyamuk adalah penyerang utama anak ayam piru. Ini akan menyebabkan penyakit puru. Seboleh-bolehnya anak ayam ini jangan dibela di atas tanah. Jerami padi adalah pelapik yang sesuai untuk reban ayam kerana penyimpan haba yang baik. Lampu adalah sumber pemanasan dan juga mengelak nyamuk dan perlu dipasang pada waktu senja sehingga subuh.

Sesiapa yang berminat untuk memelihara anak ayam piru berumur bawah seminggu, saya menjual pada harga RM 6 seekor.

Penyaki Hawar atau Sampar

Bagi penternak ayam dan piru, penyakit ini seperti telah menjadi lumrah. Ada yang menerima sampai 2 atau 3 kali. Bagi saya selalunya penyakit ini telah menjangkiti ternakan kita, baru kita mencari ubat atau ikhtiar bagi mengatasinya.

Tapi agak malang, ternakan ini ada yang tidak mampu menahan penyakit tersebut dan ada juga yang mampu mengatasinya. Kemungkinan cara yang terbaik sekali ialah mendapat nasihat dari pihak Jabatan Pertanian di mana dari segi ubat-ubatan yang sesuai bagi mengatasi masalah ini.
Di samping itu kita perlu alert sekiranya sekitar kawasan yang berdekatan dengan tempat penternakan kita ada berlakunya penyebaran penyakit tersebut. Pada masa ini kita boleh mengatasi atau melindungi ternakan kita dengan ubat-ubatan tersebut.

Cara yang saya lakukan sekarang ialah menjaga kebersihan kawasan ternakan dan juga kandang bagi tujuan menyediakan keadaan suasana yang selesa dan persekitaran yang sihat.